Szervízbejelentkezés Tesztvezetés Ajánlatkérés Kapcsolat rólunk új autó készletes autók használtautó szolgáltatások hírek elektromos autó | hybrid bérautó karrier
  • Renault
  • Dacia
  • Nissan
  • Peugeot
  • Toyota
  • Opel
  • Suzuki
  • Kia
  • LEXUS

Elérhető készleteinkről és rendelési feltételeinkről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén.

Általános ismertető a technológiáról

Milyen zöldautós technológiák léteznek?

Ha az elektromos autó szókapcsolatot olvassuk, halljuk, mindenkinek más-más elképzelés alakul ki a szó jelentéséről a fejében, ami érthető, hiszen számtalan formában létezik már elektromos meghajtás, az élet egész területén, de még a közlekedésben is.  Ezért nem is elvárható, hogy az elektromos autó kifejezés általánosan mindenkinek ugyanazt jelentse.  A közlekedési eszközökön belül részletesen bemutatjuk az elektromos autók típusait, mint a hibrid autót, a konnektoros (plug-in) hibridet, a hatótáv növelt elektromos autót, az üzemanyagcellás elektromos autót, valamint a tisztán elektromos autót.

Mit takar az elektromos autó kifejezés?

Valójában az elektromos autó egy vagy több elektromos motorral hajtott jármű konstrukció.  Meghajtás fő alapjául szolgál az elektromos áram, melyet akkumulátorban vagy más energiatároló eszközben visz magával.  Az elektromos autót használók javarészt egyetértenek abban, hogy ezt az elnevezést csak a teljesen elektromos, vagyis belső égésű motort nem használó járművekre alkalmazzuk, habár a köztudatban szélesebb körben értelmezve, ide tartozik a más erőforrásokkal variált hibrid autó is.

Mit jelent a hibrid autó?

Benzines, vagy dízeles robbanómotoros jármű, melynek hajtását elektromotor(ok) is támogatják. A hibrid autó a fékezéskor termelt energiát eltárolja az akkumulátorban, amit gyorsításnál és haladás közben is fel tud használni az autó mozgatására. Létezik olyan típusa is, mely képes kizárólag elektromos módban is haladni néhány km-t, de van olyan modell is, melynél az elektromotorok csak gyorsításnál biztosítják a szükséges energiatöbbletet.  A fékezés során visszatermelt energiának köszönhetően, jelentősen csökkentik az üzemanyag fogyasztást. A hibrid autók külső áramforrásból nem tölthetők.  Az első ilyen technológián alapuló jármű a Toyota Prius modellje volt, melynek nagy sikerét látva, már minden autógyár forgalmaz ilyen autókat.

Mit jelent a konnektoros (plug-in) hibrid?

Olyan hibridet, amely már nagyobb akkumulátorral rendelkezik, és külsőleg is tölthető. Az elsődleges meghajtási rendszere még mindig a belső égésű motor, mely a hűtés-fűtés bekapcsolásakor azonnal indul. Többet kínál tiszta hibrid társánál, de a gyakorlatban ez az előny akkor érhető el, ha az autós amikor csak lehet, tölti az akkumulátort.

Mit jelent a hatótáv növelt elektromos autó?

Ezek az autók már tisztán elektromotorral rendelkeznek, áramtermelési céllal kis méretű benzinmotort is rejtenek magukban.  A benzinmotor biztosítja külső töltés nélkül az akkumulátor töltését, így nagyobb távok is megtehetők. A vásárlók körében óriási sikert arattak az ilyen technológiával ellátott modellek, hiszen lehetőséget adnak tisztán elektromos autózásra, nagy hatótáv megtételekor is.

Mit jelent az üzemanyagcellás elektromos autó?

Tisztán elektromos autó, amiben folyékony hidrogén formájában tárolódik a meghajtáshoz szükséges energia. A hidrogén előnye, hogy a hidrogéntartály sokkal gyorsabban tölthető, mint az akkumulátor. A hidrogénből egy üzemanyagcella állít elő áramot. Az ilyen rendszerekben általában akkumulátor is kerül, a termelt áram tárolására. Ezeknél a modelleknél a töltőhálózat kiépítése rendkívül magas költségű, talán ennek köszönhető, hogy ez a típusú meghajtási mód még nem terjedt el.

 

Mit jelent a tisztán elektromos autó?

Ezt az autótípust ismerik el a legtöbben elektromos autónak.  Akkumulátorral rendelkezik, melyben tárolja az energiát, csak külső forrásból tölthető, robbanómotort nem tartalmaz, tisztán elektromotorokkal működik.  Elsősorban városi közlekedésre alkalmasak, hatótávúkat figyelembe véve. Léteznek azonban olyan modellek is, melyek hosszabb hatótáv megtételére vannak tervezve.  A tisztán elektromos autó előnye, hogy használata mellett nincs környezetszennyezés, hangtalanul üzemel, otthon tölthető, minimális karbantartást igényel és rendkívül olcsó az üzemeltetése.

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

A böngészője elavult!

A tökéletes böngészési élmény eléréséhez, kérjük töltse le a Google Chrome / Firefox böngészők valamelyikét.

Google Chrome Mozilla Firefox

×